En mindset som jag önskar att jag lärde mig tidigare
Genom att förstå att dina tankar inte är statiska kan du både förbättra ditt välmående och nå fler mål. Kanske vågar du genomföra den där föreläsningen som ger dig svindelkänslor vid blotta tanken, eller så söker du jobbet som kräver mer självsäkerhet än vad du trodde att du hade.
Du känner själv till dina dagliga utmaningar och vad du egentligen vill utveckla.
Lita på din intuition
Att förstå teorin bakom mindset och hur lång tid det tar att förändra en tanke kan vara intressant, men det är inget du behöver för att komma igång.
Ärligt talat ser du säkert mängder av tips och råd om mindset varje dag. Det finns hur många böcker som helst att studera, och det är något du kan göra.
Men det bästa tipset jag kan ge dig är att lita på din egen intuition. Du är med dig själv varje dag, och du förstår dina egna behov bäst
Mindset handlar om hur du förhåller dig till saker. Det enda du verkligen behöver veta är att du har makten och möjligheten att förändra ditt mindset. Med detta synsätt kan du börja arbeta redan idag.
Här är en steg-för-steg-guide för att förändra ditt mindset:
1. Observera dina tankar och ge dem utrymme utan att döma. För att verkligen förstå våra inre dialoger och känslor är det viktigt att vi observerar våra tankar med öppenhet. Mindfulness är en effektiv teknik i detta avseende, där vi medvetet och utan fördömande riktar vår uppmärksamhet mot våra tankar och känslor. Det kan även vara värdefullt att föra anteckningar, kanske i form av en dagbok, för att få en tydligare bild av vilka tankar som dyker upp och hur de påverkar oss i vardagen.
2. Möt dina tankar med en analytisk inställning. Efter att ha observerat din tankar kan du börja analysera dem. Ställ dig själv frågor som: “Vad innebär den här tanken för min aktuella situation?” och “Hur förhåller sig den här tanken till det jag verkligen vill uppnå?” Det handlar om att identifiera om tankarna är verklighetsförankrade, hinder eller kanske till och med möjligheter som behöver utforskas mer.
3. Reflektera över hur du vill hantera utmanande situationer. Det är normalt att uppleva svårigheter i livet, men hur vi väljer att betrakta och reagera på dessa situationer kan göra stor skillnad. Tänk på hur du skulle vilja bemöta motgångar. Skulle du vilja se dem som lärdomar snarare än misslyckanden? Genom att omformulera våra perspektiv kan vi skapa mer positiva och konstruktiva sätt att hantera utmaningar.
4. Var snäll mot dig själv. Det är lätt att falla in i självkritik, särskilt när vi kämpar med svåra tankar eller känslor. Det är viktigt att ge sig själv tillstånd att vara mänsklig och erkänna att misslyckanden är en del av livet. Bestäm dig för att vara din egen bästa vän och ge dig själv den omtanke och förståelse du skulle ge till en nära vän i en liknande situation.
5. Välj hur du vill bemöta dina tankar. Att aktivt söka ny input är avgörande för att fördjupa vår förståelse och perspektiv. Det kan handla om att läsa böcker, lyssna på inspirerande poddar eller delta i samtal med vänner. Genom att omge dig med olika åsikter och tankesätt kan du få nya insikter och idéer som kan hjälpa dig att hantera dina egna tankar på ett mer konstruktivt sätt. Detta kan även leda till nya strategier för att hantera motgångar eller osäkerhet.
Ändra ditt förhållningssätt
När du har fått ett nytt förhållningssätt kan du börja arbeta med din inställning till de saker och ting som du vill förbättra eller förändra (mindset).
Genom detta förhållningssätt, där du fokuserar på att faktiskt arbeta med att möta dina tankar, skapar du en medvetenhet om de val du gör.
Denna medvetenhet ger dig känslan av kontroll över dina beslut, vilket i sin tur gör att du kan försöka påverka utfallet.